Mijn eerste yoni puja...

Een Yoni Puja is een heilig ritueel waarbij de yoni geeerd wordt. In dit geval mijn yoni én die van alle deelneemsters van Phoenix Rising - een diep transformerende Sexual Healing workshop van House of Tantra. Het doel van deze puja was om de yoni te zuiveren en de godin binnenin te eren. Ik had welk vaker een Tantrische Puja bijgewoond waar mijn dark feminine, dark masculine, penetration power, inner feminine & masculine gevierd werden maar een Yoni Puja was nieuw. Kun je het je voorstellen, je yoni in het middenpunt van verering zonder daarvoor iets te doen? In mijn geval was deze puja onderdeel van een retraite en begeleid door de leraar, maar er is niets dat je tegenhoudt om deze verering thuis te doen met je man, lover of jezelf in de spiegel te doen. 

Wat een Yoni Puja voor je kan doen
Het was zo'n mooi en heilig ritueel, ik was verbaasd over wat het met me deed. Ik heb zoveel tranen gehuild, het voelde zo helend om geeerd te worden. Vooral het eerste deel waar de man voor mijn yoni boog, met zijn voorhoofd op de grond voor mijn yoni, raakte me. Hij als Shiva, ik als Shakti. Temidden van alle andere Shivas en Shaktis. Weet je? Eén buiging doet misschien wel meer dan 1.000 woorden. Het is het symbool van respect, iets dat ik zelf nooit echt had voor mij yoni. Ik vond haar lelijk, stinken én had geen idee wat ze wel of niet lekker vond. Ik had geen idee hoe haar 'ja' voelde, hoe haar 'nee' voelde. En als dat voor jou ook geldt, dan kun je jezelf de volgende vraag stellen: als ik mijn yoni al niet met respect kan behandelen, hoe kan mijn man dat dan wel doen?! Een man benadert seks vanuit zijn eigen ervaring, zijn eigen referentiekader (vuur/yang). Hij heeft vaak andere behoeften én werkt anders dan de meeste vrouwen. Zijn verlangens en wat hij denkt dat goed is voor jou, hoe goed hij dat ook bedoeld, staat soms lijnrecht tegenover de vrouwelijke seksualiteit (water/yin).

Voorbereiding van de zegeningen
Voor je begint, creëer als je het met je vriend of lover doet samen een heilige ruimte in de slaapkamer of de plek waar je het ritueel gaat doen. Zorg dat de ruimte schoon is en dat de kamer niet bezaaid is met rommel, mobiele telefoons of kledingstukken. Verwissel je dekbed. Doe wat wat voor jullie/jou nodig is van de plek tot een heilige space te maken. Denk aan wierrook, bloemen, brand extra kaarsen, kussens opkloppen, ondersteunende muziek. 

Doe je het ritueel thuis? Zorg dan dat je de objecten waarmee je de zegening geeft klaar hebt staan op een bordje of een schaaltje of ontbijtbordje en deze binnen handbereik hebt.  

Het ritueel 
We begonnen allemaal begonnen in één cirkel. Vrouwen zaten in de binnenste cirkel en mannen in de buitenste, allemaal met de gezichten naar elkaar toe. Mannen waren gekleed op hun best (niet naakt), vrouwen waren gekleed in een sarong of mooie jurk zodat ze in één makkelijke beweging de yoni konden ontbloten. Tijdens het ritueel werden de drie centra (het derde oog, het hart en de yoni geeerd) door de mannen. Steeds bleven de vrouwen zitten en ontvingen iedere keer van een nieuwe man de zegeningen. Maar dit kun je natuurlijk ook met zijn tweeen of alleen voor een grote spiegel doen. 

Stappen die de man (Shiva) uitvoert
 1. Buigen voor de godin, Shakti het goddelijke vrouwelijke principe dat iedere man en vrouw in zich heeft
 2. Het eren van de drie centra. Eerst het derde oog, dan het hart en tot slot de laatste de yoni.
  • Begin met wierkook (ether) om de drie centra te zuiveren
  • Gebruik het wachinelichtje  (vuur) om seksuele energie op te wekken en aan te steken
  • Adem (lucht) om de seksuele energie aan te wakkeren
  • Borrelglaasje met water (water) om de aarde te bevochtigen en heilige vloeistof in het lichaam te activeren
  • Appel (aarde) om alle energieën een basis te geven in het lichaam
  • Kurkumapasta / De zegingin van Shiva. Deze pasta wordt rechtstreeks op de drie centra aangebracht. In het laatste centrum (yoni) kijk je elkaar in de ogen terwijl de yoni gezegend wordt.
 3. Buigen voor de godin, Shakti het goddelijke vrouwelijke principe dat iedere man en vrouw in zich heeft 

Ik hoop dat dit ritueel, mijn ervaring, jou inspireert je seksualiteit op nog meer manieren te ontdekken en er uitdrukking aan te geven. Als het je heeft geinspireerd, deel het met je vriend, vriendinnen of laat mij in de comments weten hoe het voor je was. Ik ben heel benieuwd. 

 
      16-06-2020 21:34     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Nientje Hamel -  17-06-2022

Prachtig